Korunk egyik legnagyobb átverése a bioüzemanyag. Tekintve, hogy a növények csupán a napsugárzás közel 1%-át képesek hasznosítani, szemben a napelemek 20%-os hatékonyságával, a bioüzemanyag gyártás a napenergia hasznosításának legrosszabb és legkörnyezetrombolóbb módja.

Bővebben: Miért értelmetlen és káros a bioüzemanyag?

A tüzifatermelők és méhészek által kedvelt akác okozta komoly ökológiai károkról nem lehet hallani a médiában. Ezzel szemben a média rendszeresen tele van az egyoldalú és hamis érvekre alapozott kampánnyal az akác “védelmére” és a hungarikummá nyilvánítására. Ezzel szemben a valóság az, hogy a több mint 463.000 hektáron növő akác, amely ökológiai sivataggá teszi az élőhelyet, további 200.000 hektárnyi őshonos növényzetet veszélyeztet [1].

Bővebben: Az akác okozta súlyos ökológiai problémák

Az éghajlatváltozásra a legtöbb esetben mint helyi szinten befolyásolhatatlan globális problémára gondolnak. Ezzel szemben számos olyan tényező létezik, amely Magyarország éghajlatát helyi léptékben is képes módosítani, de a politikai vezetés - úgy tűnik - nem tesz eleget azért, hogy az éghajlatváltozást helyi szinten a lehetőségek szerint kezelje.

Bővebben: Helyi válaszok az éghajlatváltozásra

Míg a helybéliek visszaemlékezései szerint az 1950-es években a szálalásos erdőgazdálkodás volt elterjedt Zalában, mára jelentős részben tarvágással termelik ki a fát, ami az erdei növények és állatok pusztulásával jár, illetve teret enged a gazadságilag is rendkívül káros tájidegen özönfajok térhódításának.

Bővebben: Tarvágások Zalában

Általánosságban elmondhatom, hogy az erdőket járva és erdészeti kiadványokat olvasva lesújtó kép tárul elém: az egész kizárólag a kitermelhető faanyag előállításáról szól, és közben a több ezernyi erdőlakó állat- és növényfaj érdekeiről megfeledkeznek. Ma már fekete harkályt, baglyokat, mókusokat és denevéreket, orchideákat és különleges gombákat a legtöbb erdőben alig találni. Az avarszint gombái és növényei, az erdőlakó kisemlősök és madarak igényei elsikkadnak a haszonelvű világ egyoldalú és önző erdőgazdálkodásában. És hogy ezzel mennyire tönkreteszik a környezetünket, milyen pusztítást végeznek, azt az itt felsorolt hét létező probléma is mutatja.

Bővebben: A profitközpontú erdőgazdálkodás

Joomla templates by a4joomla